(Heliothrips haemorrhoidalis --Bouche)
Είναι ένα μικρό (γύρω στο 1,3 χιλ.) θυσανόπτερο έντομο που είναι περιοδικά βλαβερό στους εσπεριδοειδώνες μας, με μια κάποια προτίμηση στη λεμονιά. Η προξενούμενη ζημιά οφείλεται κυρίως στα κεντήματα διατροφής του επί των φύλλων
και των καρπών.
Οι προσβληθείσες επιφάνειες καλύπτονται αρχικά από μια λεπτή αργυρόχρωση και κατόπιν παρουσιάζεται στους καρπούς ένας σχηματισμός ασπριδερής αποφέλλωσης, μάλλον δικτυωτής, στην οποία δίνεται το κοινό όνομα “άσπρη σκουριά”.
Οι προσβολές του Θρίπα αυτού σημειώνονται κυρίως στην ανοιξιάτικη και στη φθινοπωρινή περίοδο, κατά τις οποίες, με σκοπό να προσδιορισθεί το επίκαιρο της εκτέλεσης μιας τυπικής επέμβασης καταπολέμησης, μπορούν να κόβονται 4 βλαστοί κατά δέντρο και παράλληλα να παρατηρούνται επί τόπου ανά 20 καρποί κατά δέντρο.
Η παρουσία ποσοστού 5 - 10% των φύλλων και 2 - 3% των καρπιδίων με αποικίες του εντόμου δικαιολογεί την εκτέλεση της καταπολέμησης. Η άριστη περίοδος γι' αυτό συμπίπτει με την πτώση των πετάλων, ώστε να αποφεύγονται πρώιμες ζημιές στους νεαρούς καρπούς.
Στη λεμονιά, που είναι το κυριότερο προσβαλλόμενο είδος από αυτό το έντομο, μπορεί καμιά φορά να γίνει αναγκαία η επανάληψη του ψεκασμού σε επόμενη περίοδο, δηλαδή, στη φθινοπωρινή. Μεταξύ των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων, θυμίζουμε μερικούς οργανοφωσφορικούς εστέρες, όπως το αζινφώς - μεθύλ (Γκουζαθείο), το ντιμεθοέιτ (Ρογκόρ), το μαλαθείο, το μεθυλ-παραθείο, κλπ. στις συνιστώμενες από τους παραγωγούς τους δόσεις.