Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

diavgeia.gov.gr

Φυματίωση ή Καρκίνωση
Εχθροί-Ασθένειες - Ελιά

Pseudomonas savastanoi

Συμπτώματα

Στα κλαδιά σχηματίζονται εξο­γκώματα (καρκινώματα ή φυμά­τια). Η ανάπτυξη των προσβεβλη­μένων κλαδιών σταματάει και μπορεί να καταλήξει σε ξήρανσή τους. Στους καρπούς παρουσιάζο­νται κηλίδες με ή χωρίς άλω, λό­γω της ανάπτυξης του βακτηρίου στο μεσοκάρπιο. Τελικά το κέ­ντρο των κηλίδων

σχίζεται και ε­ξέρχεται βακτηριακό υγρό:

Βιολογία

Το βακτήριο, που βρίσκεται μέ­σα στα καρκινώματα βγαίνει όταν αυτά διαβραχούν, μεταφέρεται με τις σταγόνες της βροχής και μολύ­νει τους φυτικούς ιστούς από πλη­γές κλαδέματος, ραβδίσματος, χα­λαζιού ή παγετού. Οι μολύνσεις γίνονται κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά και την άνοιξη όταν υπάρχουν βροχές. Οι καρποί μολύνονται από τα φακίδια.

Αντιμετώπιση

Συνιστάται να αποφεύγεται η εκτέλεση κλαδέματος με βροχερό καιρό.Τα προσβεβλημένα κλαδιά που κόβονται πρέπει να καίγονται. Συ­νίστάται επίσης κατά το κλάδεμα να λαμβάνεται φροντίδα για τον καλό αερισμό του εσωτερικού της κόμης.

Προληπτικά συνιστώνται ψε­κασμοί με χαλκούχα από το φθινόπωρο μέχρι αρχές άνοιξης και ιδιαίτερα μετά από το κλάδεμα και από παγετό ή χαλάζι.

 

 


Κατασκευή Σελίδας Giotis!. Designed by: cheap business hosting linux web hosting Valid XHTML and CSS.