Μαργαρόνια

Γονική Κατηγορία: Εχθροί - Ασθένειες

 (Palpita unionalis Hb.)

 

     Τα ακμαία αυτού του λεπιδο­πτέρου απαντώνται στον ελαιώνα σχεδόν ολόκληρη την βλαστική περίοδο, κυρίως στη διάρκεια του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου­ , Οκτωβρίου. Η διαχείμαση πραγμα­τοποιείται με τη μορφή της προ­νύμφης και τα πρώτα ακμαία εμφα­νίζονται την άνοιξη. Η μικρή προ­νύμφη που εξέρχεται

από το αβγό, που είναι τοποθετημένο στα φύλλα ή σε άλλα όργανα του φυτού, κατευθύνεται προς την κορυφή του βλαστού όπου σχημα­τίζει ένα καταφύγιο (φωλιά) με μετάξινα νήματα ανάμεσα στα φύλλα, εντός του οποίου ροκανίζει το μεσόφυλλο του ελάσματος αφήνοντας ανέπαφη την επιδερμί­δα τής πάνω επιφάνειας του φύλ­λου.

     Στην περίπτωση που οι προ­σβολές αφορούν τα πολύ μικρά φύλλα, αυτά τα κατατρώγει ολο­κληρωτικά. Τα τελευταία προνυμ­φικά στάδια του εντόμου μπορούν να τραφούν από ολόκληρο το φύλλο ακόμη και τη κεντρική νεύ­ρωσή του ενώ στις χρονιές με υψηλό ποσοστό ατόμων τρέφονται ακόμη και από τους νεαρούς καρ­πούς που βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης (διόγκωσης). Η χρυσαλ­λίδωση πραγματοποιείται συνήθως εντός των μεταξένιων καταφυγίων (φωλιών), που η προνύμφη κατα­σκευάζει ανάμεσα στα φύλλα ή σε άλλους προστατευμένους χώρους. Οι γενιές είναι συνήθως δυο το χρόνο, αλλά τα βιολογικά στάδια του εντόμου επικαλύπτονται μετα­ξύ τους, γι' αυτό μπορούμε να βρούμε ταυτόχρονα προνύμφες διαφορετικής ηλικίας, εκτός από τις χρυσαλλίδες και τα ακμαία.

Οι ζημιές συνίστανται κυρίως σε βάρος των νεαρών βλαστών, οι οποίοι ροκανίζονται ολοσχερώς, γι’ αυτό το λόγο το κορυφαίο τμήμα σταματά την ανάπτυξή του και η βλάστηση προσλαμβάνει μια ακατάστατη και θαμνώδη μορφή θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Οι σοβαρό­τερες ζημιές παρατηρούνται κυρίως στους νεοσύστατους ελαιώνες και στα εμβόλια, αν και μπορούν επίσης να εντοπιστούν μεγάλα φυτά με υψηλά ποσοστά προσβλημένων βλαστών. Οι ζημιές στους καρπούς δεν είναι πάντα συχνές και γι' αυτό αυτοί επηρεάζονται λιγότερο.

Καταπολέμηση

Οι προσβολές του Palmita unionalis δεν είναι έντονες σε όλες τις ελαιοπαρα­γωγικές περιοχές, ωστόσο, η επιμελη­μένη παρακολούθηση των ακμαίων και των προνυμφών αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο για τον προγραμ­ματισμό της καταπολέμησης του εντόμου. Αξιολογούνται στις διάφο­ρες περιοχές οι εποχές της μεγαλύ­τερης δράσης των προνυμφών για να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια οι επεμβάσεις κατά των νεαρών μορ­φών. Οι προνύμφες ζουν κυρίως εκτός των βλαστικών οργάνων, γι' αυτό είναι πολύ εύκολο να καταπιούν τα σπόρια του Bacillus thuringiensis var. kurtaki ή aizawai και συνεπώς μπο­ρούμε να πετύχουμε την αποτελε­σματική αντιμετώπιση των προσβο­λών.

Όταν η μαργαρόνια αποτελεί πρόβλημα συστήνονται ψεκασμοί με Lebaycid, Gusathion Α40, Gusa­thion Μ25, εναντίον των νεαρών προνυμφών. Στις περιοχές των έντονων ­προσβολών απαιτούνται 1-2 ψεκα­σμοί στη διάρκεια του φθινοπώρου. Απαιτείται επίκαιρη επέμβαση σύμφωνα με τις παρα­τηρήσεις των Γεωργ. Προειδο­ποιήσεων ως προς το επίπεδο τον πληθυσμού και την καμπύλη πτή­σεως των ακμαίων ιδιαίτερα της 1ης γενεάς.