Βαμβακάδα

Γονική Κατηγορία: Εχθροί - Ασθένειες

(Pseudococcus ή Planococcus citri ­Risso)


   Το όνομα προέρ­χεται από το σαν βαμβάκι κηροδι­αποτισμένο επικάλυμμα των αποι­κιών του. Το κοκκοειδές αυτό μπο­ρεί να κάνει, στο δικό μας περιβάλ­λον, 4 - 6 γενεές το χρόνο, με ικα­νότητα διαχείμασης υπό διάφορα βιολογικά του στάδια. 'Ομως η μέ­γιστη

ανάπτυξή του ευνοείται από υψηλές θερμοϋγρομετρικές τιμές, γι'αυτό και οι προσβολές του παρα­μένουν σε μια λανθάνουσα κατά­σταση κατά τους χειμερινούς και πρώτους ανοιξιάτικους μήνες, ενώ αργότερα και μάλιστα από το δεύ­τερο ήμισυ του Ιουλίου (και μέχρι όλο το Σεπτέμβριο) οι αποικίες του παρουσιάζουν μια έντονη διάδοση, προπαντός στις λιγότερο αεριζόμε­νες ζώνες.

    Γι' αυτό και εγκαθίσταται στα πιο σκιαζόμενα και πιο προφυ­λαγμένα μέρη του δέντρου. Μια τυ­πική θέση ανάπτυξής του είναι τα σημεία επαφής μεταξύ γειτονικών καρπών, που έτσι παραμορφώνον­ται και φθείρονται, τόσο από την άμεση δράση του κοκκοειδούς, όσο και από εκείνην του Cryptoblaties gnidiella - ΜυΙΙ, μικρό λεπιδόπτερο (πεταλουδiτσα) του οποίου οι προσβολές συχνά συνυπάρχουν με εκείνες του Ψευδόκοκκου.

   Στα κλίματά μας οι προσβολές Ψευδοκοκκου συγκρατούνται από τη δράση διαφόρων παράσιτων και αρπακτικών εντόμων.

    Εν τούτοις, στις περιπτώσεις μεγάλης αναπα­ραγωγής του, καθίσταται αναγκαία η καταπολέμησή του, που μπορεί να πραγματοποιείται τον Αύγουστο ­Σεπτέμβριο με ορυκτελαιοπολτούς (Θερινός πολτός) ενισχυμένους με φωσφορικούς εστέρες (Μαλαθείο, Ντουρσμπαν, Ουλτρασίντ, Παραθείο, κλπ.), με την χρησιμοποίηση ψεκαστήρων ισχυρής πίεσης, ώστε να διεισδύουν τα φάρμακα στις κηρώδεις μάζες που τυλίγουν τις αποικίες του.

    Για προσδιορισμό του επίκαιρου της επέμβασης είναι χρήσιμοι οπτικοί έλεγχοι σε ανά 10 καρπούς κατά δέντρο και επί του 20% τουλάχιστο των δέντρων: με διαπίστωση 5% των καρπών προσ­βεβλημένων γίνεται ψεκασμός.