Bιολογική καλλιέργεια της ελιάς
-
Γονική Κατηγορία: Πληροφορίες
Στο άρθρο που ακολουθεί παρουσιάζεται μια ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης στο χώρο της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς στην Ελλάδα.Οι συντάκτες του άρθρου-στελέχη του γεωπονικού τμήματος
της ΒΙ0-ΖΕΥΣ Βιοκυκλικά προϊόντα Α.Ε., με την πολυετή εμπειρία τους σε θέματα Βιοκαλλιέργειας, όχι μόνο της ελιάς, αλλά και των εσπεριδοειδών και κηπευτικών, δείχνουν με συνοπτικό τρόπο ότι πλέον καίρια καλλιεργητικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν ικανοποιητικά με απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον μέσα φυτοπροστασίας και λίπανσης. Οι διαπιστώσεις των γεωπόνων της ΒΙΟ-ΖΕΥΣ Α.Ε. αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της σημαντικής απορρόφησης βιολογικών προϊόντων, που πραγματοποιεί η εταιρία, διακινώντας νωπά και τυποποιημένα προϊόντα βιολογικής γεωργίας των παραγωγών του Πανελληνίου Δικτύου Βιολογικών Αγροκτημάτων "ΒΙΟΚΥΚΛΟΣ" στη διεθνή και εσωτερική αγορά.
Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται σε παγκόσμια κλίμακα πρωτοβουλίες και ενέργειες για τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντας. Φυσικό επακόλουθο όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιζητούν προϊόντα υγιεινά και απαλλαγμένα από χημικά υπολείμματα.
Ετσι έρχεται στο επίκεντρο ένα καινούργιο σύστημα γεωργικής παραγωγής, η Βιολογική Γεωργία. H γεωργία που δεν χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Η έννοια όμως της Βιολογικής Γεωργίας πρέπει να αποδοθεί και να οριοθετηθεί στις πραγματικές της διαστάσεις.
- Είνάι η γεωργία που σέβεται το περιβάλλον.
- Προστατεύει τις ισορροπίες που έχει "ορίσει" η φύση στο πέρασμα των αιώνων για την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία της.
- Δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο-παραγωγό να κατανοήσει την πραγματική διάσταση της φύσης ως πολυσύνθετου ζωντανού οργανισμού.
- Χρησιμοποιεί την επιστημονική γνώση και εμπειρία σε συνεργασία με τους φυσικούς νόμους.
Η Βιολογική Γεωργία δεν είναι μια επιστροφή στο παρελθόν αλλά η προσπάθεια επιβίωσης στο μέλλον, αφού η σύγχρονη χημική γεωργία (και όχι μόνο) έχει καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και αδιέξοδα στον πλανήτη μας και επομένως στην ίδια την καθημερινή ζωή μας.
Η σημερινή εικόνα της ελληνικής βιοκαλλιέργειας
Η Βιολογική Γεωργία ξεκίνησε στην Ελλάδα από ατομικές προσπάθειες υποστηρικτών της σε όλη την επικράτεια, ακόμη και πριν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, υποστηρικτών που "συνειδητά" ασκούσαν Βιολογική Γεωργία, γιατί είναι γεγονός ότι σε πολλές περιοχές ακόμη και σήμερα συναντούμε την εφαρμογή μιας ήπιας γεωργίας σε περιοχές όπως οι ορεινές κοινότητες όπου παραδοσιακές μέθοδοι που ποτέ δεν εγκαταλείφθηκαν, παρόλο που οι παραγωγοί αυτοί αγνοούν και τη φιλοσοφία της Βιολογικής Γεωργίας και τους σημερινούς φορείς και εκφραστές της.
Από το 1991 αρχίζουν ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Γεωργίας μετά την ψήφιση του καν. (Ε.Ο.Κ.) 2092/91 "Περί του Βιολογικού Τρόπου Παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής", ξεκίνησε την προσπάθεια εφαρμογής του με τη σύσταση του Γραφείου Βιολογικών Προϊόντων.
Το 1992 αποφασίζεται η σύσταση της Επιτροπής Βιολογικών προϊόντων που είναι γνωμοδοτικό όργανο προς τον Υπουργό Γεωργίας και ψηφίζεται σε επίπεδο κοινότητας ο καν. (Ε.Ο.Κ.) 2078/92 "Περί προσαρμογής σε μεθόδους παραγωγής που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος και με τη διατήρηση του φυσικού χώρου", κανονισμός ο οποίος καθορίζει επιδοτήσεις για την άσκηση της Βιολογικής Γεωργίας.
Το 1993 το Υπουργείο Γεωργίας αναγνωρίζει τρεις (3) 0ργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης (μη κρατικούς φορείς): "ΔΗΩ", Σ.Ο.Γ.Ε. και Σ.Π.Ε." Φυσιολογική", που ελέγχουν τους παραγωγούς, μεταποιητές ή και εμπόρους και χορηγούν την ένδειξη "Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας" ή "Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο" μόνο σε αυτά τα προϊόντα που έχουν παραχθεί ή παρασκευαστεί σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον Καν. 2092/91.
Βιοκαλλιέργεια ελιάς
Στην Ελλάδα, παράγονται βιολογικά όλα τα είδη των γεωργικών προϊόντων. 0μως η Βιοκαλλιέργεια της Ελιάς έχει επικρατήσει.
Ως βασικότερη αιτία της επικράτησης της ελαιοκαλλιέργειας στο χώρο της Βιολογικής Γεωργίας είναι το εμπορικό ενδιαφέρον το οποίο υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από το Βιολογικό Ελαιόλαδο και Ελιές. Αυτό, γιατί μέσο της Βιολογικής Γεωργίας έχουμε παραγωγή ανώτερης ποιότητας προϊόντων. Η έκθλιψη σε χαμηλή θερμοκρασία και η απουσία υπολειμμάτων αγροχημικών στο παραγόμενο Βιολογικό Ελαιόλαδο εξασφαλίζει την ανώτερη ποιότητά του που αποτελεί σημείο διάκρισης από το συμβατικό ελαιόλαδο.
Βιολογική διαχείριση της ελιάς
Κατά την εναλλαγή της συμβατικής ελαιοκαλλιέργειας σε Βιολογική έχουμε μετατροπή σε τρεις βασικούς τομείς της καλλιέργειας:
1. Λίπανση
2. Αντιμετώπισή εχθρών και ασθενειών
3. Διαχείριση των χόρτων
Λίπανση
Η λίπανση αποτελεί ίσως το σημαντικότερο σημείο αναφοράς στο οποίο πρέπει να επικεντρώσει την προσπάθεια του ο Βιοκαλλιεργητής. Στόχος στη Βιολογική Γεωργία είναι να βελτιώνουμε τη γονιμότητα (μέσω της αύξησης της οργανικής ουσίας) και τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους. Ενας μύθος, τον οποίο πρέπει να ξεπεράσει ο παραγωγός που θέλει να βιοκαλλιεργήσει είναι ότι δεν έχει τα "μέσα" να θρέψει τα ελαιόδενδρά του και να πάρει τουλάχιστον την ίδια παραγωγή με τη συμβατική.
Η Βιολογική Γεωργία όμως με πλήθος εναλλακτικών λύσεων-προτάσεων όπως: οργανικά υλικά (κομπόστ, κοπριές, φυτικά υπολείμματα, κ.ά.) και χλωρές λιπάνσεις (βίκος, σινάπι, φυτικά υπολείμματα, κ.ά.) έρχεται να ανατρέψει το μύθο και να βελτιώσει τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους (δομή, υφή, αερισμός) και σε συνεργασία με τους μικροοργανισμούς και τους γαιοσκώληκες να διαθέσει τα θρεπτικά στοιχεία της οργανικής ουσίας στο έδαφος και στα δένδρα. Τα κομπόστ, οι κοπριές (καλά χωνεμένες), τα φυτικά υπολείμματα και οι χλωρές λιπάνσεις που θα χρησιμοποιηθούν στη λίπανση του ελαιώνα καθορίζονται από τις ανάγκες του εδάφους του ελαιώνα σε θρεπτικά στοιχεία. Απαραίτητη προϋπόθεση η εδαφολογική ανάλυση και η συνδρομή ενός γεωπόνου-συμβούλου σε θέματα Βιολογικής Γεωργίας.
Λύσεις-προτάσεις υπάρχουν και σε ακραίες περιπτώσεις ελλείψεως καλίου ή φωσφόρου όπου η προσθήκη ορυκτών μορφών επιτρέπονται στα πλαίσια του καν. (Ε.Ο.Κ.) 202/91. Η λίπανση του ελαιώνα χρειάζεται να γίνεται το Φθινόπωρο κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων καθώς τα θρεπτικά στοιχεία πρέπει να ενσωματωθούν με το έδαφος, ώστε να είναι διαθέσιμα στα ελαιόδενδρα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Συνδυαστικά λοιπόν, εφαρμόζουμε την ίδια περίοδο και χλωρή λίπανση για:
1 Τον ανταγωνισμό με τα ζιζάνια και την καταπολέμησή τους.
2 Τη βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους.
3 Την παρεμπόδιση της διάβρωσης του εδάφους και
4 Την παροχή θρεπτικών στοιχείων (κυρίως αζώτου) με την ενσωμάτωση των φυτών στο έδαφος.
Η ενσωμάτωση γίνεται με την έναρξη της άνθισης των φυτών και αυτό γιατί, τη χρονική εκείνη περίοδο η δέσμευση του αζώτου από τον αέρα στις ρίζες των φυτών (βίκος, σινάπι, λούπινο, κ.ά.) έχει φθάσει στο μέγιστο δυνατόν.
Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών
Η Βιολογική Ελαιοκαλλιέργεια έχει ως στόχο να επιτύχει οικολογική ισορροπία ανάμεσα σε εχθρούς και ωφέλιμα. Ομως επειδή, παρεκκλίσεις από την οικολογική ισορροπία υπάρχουν πάντα τcι μέτρα αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών στη Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς προσφέρουν τη δυνατότητα να μην έχουμε δυσάρεστες επιπτώσεις στην παραγωγή και κατ' επέκταση στην οικονομία της γεωργικής εκμετάλλευσης και του διαχειριστή της.
Βασικός κανόνας στη Βιολογική Γεωργία είναι ότι η αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών ξεκινά από τις καλλιεργητικές πρακτικές στο κλάδεμα, τη λίπανση και την άρδευση. Αναφέρουμε ενδεικτικά τον καλό αερισμό και φωτισμό για την αποφυγή μυκήτων που επιφέρει το σωστό κλάδεμα, τον έλεγχο της υγρασίας για αποφυγή επίσης μυκήτων,μέσω της άρδευσης.
Δάκος
Ο δάκος (Dacus oleae) αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελαιοκαλλιέργειας. Προσβολή του Δάκου στους καρπούς έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου. Ως τρόπος αντιμετώπισης του Δάκου εφαρμόζεται στη Βιολογική Γεωργία η μαζική παγίδευση των εντόμων με θεαματικά αποτελέσματα.
Πυρηνοτρητης
Ο Πυρηνοτρήτης (Prays oleae), προκαλεί σημαντικές ζημιές σε άνθη, καρπούς και φύλλα της ελιάς. Η αντιμετώπισή του στη Βιολογική Γεωργία βασίζεται στην καταπολέμηση της ανθόβιας γενιάς του με σκευάσματα με τον εντομοπαθογόνο βάκιλο Bacillus thuringiensis. Η εφαρμογή πραγματοποιείται στο αυτό χρονικό διάστημα που είναι όταν αρχίζουν να "σκάνε" άνω από το 5-10% των ανθέων της ελιάς.
Ρυγχίτης
Ο ρυγχίτης (Rhynchites cribripenis), προκαλεί μείωση της παραγωγής, με την προσβολή των καρπών της ελιάς. Η αντιμετώπιση πραγματοποιείται με σκονίσματα των δένδρων με θειάφι και στάχτη τα οποία επαναλαμβάνονται την κρίσιμη περίοδο Μαΐου-Ιουνίου εάν ακολουθήσουν βροχές.
Κυκλοκόνιο
Οφείλεται στο μύκητα Cycloconium oleaginum. Καλλιεργητικά μέτρα όπως σωστό κλάδεμα και άρδευση για αποφυγή υψηλής υγρασίας και ανεπαρκούς αερισμού οδηγούν στην εξάλειψη του προβλήματος. Εάν όμως παρουσιαστεί έντονη προσβολή πραγματοποιείται ψεκασμός με χαλκό με σκευάσματα που επιτρέπει ο καν. (Ε.Ο.Κ.) 2092/91 και σε περιορισμένες ποσότητες.
Βούλα
Η ασθένεια αυτή προσβάλλει μόνο τους καρπούς. Οφείλεται στο μύκητα Macrophoma dalmatica. H ύπαρξη των πληγών αυτών είναι αναγκαία για τη μόλυνση των καρπών. H εμφάνιση της ασθένειας συνδέεται άμεσα με τον πληθυσμό των εντόμων που προσβάλλουν τον καρπό της ελιάς, δημιουργώντας τρύπες, από όπου εισέρχεται ο μύκητας. Στη Βιολογική Γεωργία η ελαχιστοποίηση των προσβολών του ελαιοκάρπου από το Δάκο και το Ρυγχίτη αντιμετωπίζουν την ασθένεια.
Καρκίνωση
Οφείλεται στο βακτήρια Pseudomonas syringae subsp. savastanoi. Σε έντονη μορφή με το σχηματισμό μικρών όγκων προξενεί μείωση της ζωτικότητας των δένδρων, ξήρανση κλαδιών και σπανιότερα ξήρανση όλου του δένδρου. Για την καταπολέμηση της ασθένειας εφαρμόζουμε καλλιεργητικά και προληπτικά μέτρα, όπως αποφυγή κλαδέματος και συλλογή του καρπού με ράβδισμα όταν επικρατεί βροχερός καιρός.
Διαχείριση των χόρτων (ζιζανίων)
Στη Βιολογική Γεωργία η μηχανική κατεργασία του εδάφους, οι χλωρές λιπάνσεις και η χορτοκοπή είναι οι μόνες δυνατότητες που έχει ο βιοκαλλιεργητής ώστε να ελέγχει το πρόβλημα.
Συμπεράσματα - Προτάσεις
Οι προοπτικές της Βιολογικής Ελαιοκαλλιέργειας είναι αρκετά ικανοποιητικές σήμερα με τη ζήτηση του Βιολογικού Ελαιολάδου και Ελιών να αυξάνεται συνεχώς με τιμές ικανοποιητικές για τους παραγωγούς σε επίπεδα 10-20% υψηλότερες από τις τρέχουσες του συμβατικού εμπορίου. Προϋποθέσεις για σωστή διαχείριση των Βιολογικών Ελαιώνων είναι ότι ο κάθε παραγωγός θα πρέπει να ακολουθεί τις βασικές αρχές, μεθόδους και προδιαγραφές της Βιολογικής Γεωργίας και να συνδέεται όσον αφορά τη διάθεση του προϊόντος με εταιρία εμπορίας βιολογικών προϊόντων η οποία να προσφέρει στον παραγωγό τεχνική υποστήριξη για την καλύτέρη δυνατή μετάβαση του παραγωγού από τη συμβατική στη Βιολογική Γεωργία.
Κλείνοντας, αναφέρεται ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη της Βιολογικής Ελαιοκαλλιέργειας, χρειάζεται να διαμορφωθεί από τους παραγωγούς βαθιά οικολογική συνείδηση, αλλά να γίνουν και προσπάθειες για αλλαγή του μοντέλου κατανάλωσης, που ακολουθείται σήμερα. Βασικός παράγοντας λοιπόν, είναι η εκπαίδευση-πληροφόρηση των παραγωγών, των γεωτεχνικών και των καταναλωτών σε θέματα Βιολογικής Γεωργίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Γεωπόνοι-Σύμβουλοι Βιολογικής Γεωργίας της ΒΙΟ-ΖΕΥΣ Α.Ε., Καλαμάτα
Μιχάλης Μαγκουριλος, Νίκος Πλάτανος, Δρ. Ιωάννης Αϊζενμπαχ