Αυτή η ασθένεια προξενείτε από ένα “ασθενές παράσιτο πληγών”, το Fusarium lateritium, που εγκαθίσταται σε φυτά χτυπημένα προηγουμένως από πάγο, ή από υπερβολική ηλίαση, ή άλλα αίτια. Μια φορά και μπει ο μύκητας, εισχωρεί γρήγορα παντού μέσα στους υγιείς ιστούς της φλούδας
και του ξύλου, που παρουσιάζεται μαυρισμένο, ενώ η φλούδα σχίζεται. Τα προσβεβλημένα δέντρα παρουσιάζουν γρήγορο αδυνάτισμα της κομης και στη συνέχεια ξήρανση των φύλλων και κλαδιών (τα συμπτώματα αυτά κάνουν την ασθένεια αυτή να συγχέεται με την Κορυφοξήρα)
'Οταν ο μύκητας έχει πια διεισδύσει μέσα στο φυτό οι αντικρυπτογαμικές επεμβάσεις (μυκητοκτόνοι ψεκασμοί) έχουν πολύ λίγες πιθανότητες επιτυχίας. Γι' αυτό η καταπολέμηση είναι τύπου έμμεσου και συνίσταται στην προστασία των δέντρων από τα περιστατικά που μπορεί να προξενήσουν πληγές που ευνοούν την είσοδο του παράσιτου.
Μετά από πτώσεις θερμοκρασίας συνίστάται να πραγματοποιούνται επαλείψεις (με πινέλο) ή ψεκασμοί με μυκητοκτόνα ευρέως φάσματος δράσης με σκοπό την ανάσχεση αρχικών προσβολών.