Μελίγκρες (Αφίδες)

Γονική Κατηγορία: Εχθροί - Ασθένειες

   Πολυάριθμα είναι τα είδη αυτών των φυτομυζητικών εντόμων που μπορεί να συναντηθούν στα εσπε­ριδοειδή μας. Εντούτοις εκείνα που έχουν κάποιο σοβαρό πρακτικό εν­διαφέρον - από άποψη διάδοσης και συχνότητας

εμφάνισης - είναι: η Πράσινη μελίγκρα (Aphis cίtricola ­v.d.G.), η Μελίγκρα του βαμβακιού (Aphis gossypίί - Glo) και η Μαύρη μελίγκρα (Toxoptera aurantίi ­B.d.F.). Το τελευταίο αυτό είδος αναπτύσσεται επί όλων των εσπερι­δοειδών, ενώ τα πρώτα δύο δεί­χνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση για την πορτοκαλιά, μανταρινιά και κλημεντίνη , προσβάλλοντας αραιά και σπάνια τη λεμονιά.

   Στο σύνολο, οι επιφερόμενες ζημιές από αυτά τα είδη μελίγκρας μπορούν να έχουν κυμαινόμενο αγρονομικό ενδιαφέρον. Η παρου­σία τους επί των δέντρων προκαλεί μια άμεση ζημιά που συνίσταται στην απομύζηση θρεπτικών χυμών από τα προσβεβλημένα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς (και στη μείωση της αφομοιούσας επιφά­νειας με τα ισχυρά κατσαρώματα των φύλλων), με αποτέλεσμα το αδυνάτισμα του δέντρου και, σε μεγάλες προσβολές, το πέσιμο των φύλλων και των καρπιδίων. Σε όλα αυτά προστίθεται και μια έμμεση ζημιά, οφειλόμενη στις μελιτώδεις εκκρίσεις με συνεπόμενη ανάπτυξη καπνιάς.

   Οι μελίγκρες πολλαπλασιάζονται προπαντός την άνοιξη και δευτε­ρευόντως κατά τη φθινοπωρινή περίοδο. Σπανιότερα αποτελούν σοβαρό φυτοϋγιεινό πρόβλημα, εκ­τός από την περίπτωση προσβολής νεαρών δέντρων στην ανάπτυξή τους. Οι μεγαλύτερες ζημιές προ­καλούνται προπαντός από την πρά­σινη μελίγκρα που, αντέχοντας περισσότερο των άλλων ειδών στις υψηλές θερινές θερμοκρασίες, μπορεί να παρατείνει τις προσβο­λές της στους τρυφερούς βλα­στούς, τόσο που, σε ισχυρές προσ­βολές, να απαιτούνται ειδικές επεμβάσεις καταπολέμησής της.

   Συνεπώς, το πρόβλημα για μια επέμβαση καταπολέμησης μελιγ­κρών πρέπει να εκτιμάται κατά περίπτωση. Παρουσία ενός 5 - 10% βλαστών προσβεβλημένων από την πράσινη μελίγκρα ή 20 - 25% για τις άλλες, δικαιολογεί ένα ειδικό ψε­κασμό που εκτελείται την άνοιξη με ειδικά αφιδοκτόνα όπως τα πιριμι­κάρμπ, εθιοφενικάρμπ, μεβινφώς (φωσδρίνη), φωσφαμιντόν (Ντιμε­κρόν) κλπ..