Κομμίωση λαιμού

Γονική Κατηγορία: Εχθροί - Ασθένειες

Οι αρρώστιες αυτές προκαλούν­ται από μερικά είδη Phytophthora ­μεταξύ των οποίων τα Ρ. citrophth­οra και Ρ. parasitica - που προσβάλ­λουν το βασικά τμήμα του κορμού και τις ρίζες.Η αρρώστια αυτή προξενεί
την καταστροφή της φλούδας του κορ­μού στη ζώνη

του λαιμού και των ριζών. Μετά από δυνατές βροχές ή ποτίσματα τεχνητής βροχής, μπο­ρεί να προσβληθούν και τα κλαδιά ή και ου καρποί.
komiosi
Η μόλυνση στο λαιμό εκδηλώνε­ται με σχηματισμό γόμας (κόλλας) πάνω στη φλούδα, που διαχέεται και μέσα στο ξύλο και στο κάμβιο. Στα προχωρημένα στάδια ακολουθεί ξήρανση και σκάσιμο της φλού­δας και καταστροφή του όλου δέν­τρου. Τα φύλλα, στις βαρύτερες περιπτώσεις, παρουσιάζουν νευρώ­σεις κιτρινισμένες και οι καρποί εί­ναι λιγότερου και μικρότεροι. Στις κεντρικές ρίζες παρατηρούνται επιμήκεις σχισμές στη φλούδα, ενώ οι τριχοειδείς είναι λιγότερες και παρουσιάζουν επιδερμική ελασμα­τοποίηση του κυλίνδρου.

Ανθεκτικά είδη είναι, εκτός από τη νεραντζιά, το Citrus macrophylla καθώς και μερικές επιλογές του Poncirus και των υβριδίων του.

Παρά τη χρήση της νεραντζιάς (σαν υποκείμενου) στις φυτείες μας, υπάρχουν πολυάριθμες μολύνσεις οφειλόμενες ασφαλώς στο υψηλό φορτίο μολύσματος των εδαφών και στις αλλαγές καλλιερ­γητικής τεχνικής (εσφαλμένη χρη­σιμοποίηση των νέων αρδευτικών εγκαταστάσεων που ευνοούν το κατάβρεγμα του κορμού, χαμηλός εμβολιασμός, περιορισμένο κλά­δευμα, συσσώρευση χώματος γύρω στο λαιμό κλπ). Βαρείές ζημιές παρατηρούνται σε παλιές φυτείες, με διατάξεις σε πολύ μικρές απο­στάσεις, στα πολύ βαρείά και υγρά εδάφη.

Ο έλεγχος αυτής της αρρώστιας είναι δυνατός με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπώς:

- χρησιμοποίηση ανθεκτικών υποκείμενων,

- εμβολιασμοί όχι εξαιρετικά χαμηλά,

- οχι πολύ βαθιά φύτευση στην οριστική θέση,

- κλαδεύματα που διευκολύ­νουν μια καλή κυκλοφορία του αέρα,

- εξισορροπημένα ποτίσματα,

- μέτρα για αποφυγή στάσιμων νερών,

-λιπάνσεις ισορροπημένες,

- απομάκρυνση του συσσωρευ­μένου στη βάση του κορμού χώμα­τος.


Χημική καταπολέμηση γίνεται με επαλείψεις (με πινέλο) του κορμού με μυκητοκτόνα με βάση το κάπταν ή το καπταφoλ, με ψεκασμούς στο φύλλωμα με αιθυλ-φωσφορώδες αργίλιο (Αλιέτ) ή με ενσωμάτωση στο έδαφος μεταλαξύλ (Ριντομίλ). Σε περιπτώσεις βαρείάς προσβολής συνίστάται αφαίρεση της άρρωστης φλούδας μέχρι των υγιών ιστών ή, αν πρόκειται περί ριζών, έκθεσή τους στον ήλιο. Οι δημιουργούμε­νες πληγές (μετά από το κλάδευμα) απολυμαίνονται με τα παραπάνω μυκητοκτόνα και μόλις σχηματισθεί επουλωτικός κάλος επιχρίονται με ειδικές κόλλες (όπως των εγκεντρι­σμών). Τα δέντρα που κινδυνεύουν από βαρείά προσβολή θα πρέπει να ξεριζώνονται. Και πριν από το ξα­ναφύτεμα, ο λάκκος να απολυμαί­νεται με μεθάμ - σόντιουμ (Βαπάμ) ή βρωμιούχο μεθύλιο. Επί πλέον θάναι καλό να διαποτιστεί τριγύρω το νεοφύτευτο δενδρύλλιο με αιώρημα μεταλαξύλ (Ριντομίλ).