Αυτές οι αρρώστιες παίρνουν κάποια σημασία στις παλιές ιδίως φυτείες, προκαλώντας γρηγορότερη κατάρρευση των δέντρων. Παθογόνα αίτια είναι οι μύκητες Botryosphaeriaribis (f. c. = κονιδιακή μορφή: κ. μ. Dothiorella ribis) και Phomopsis citri (κ.μ. Diaporthe citri).
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται πάνω από τη γραμμή του εμβολιασμού με την εμφάνιση υγρών κηλίδων, κατά μήκος σχίσιμο της φλούδας και έξοδο κομμιώδους υγρού (κόλλας - γόμας). Ο φλοιώδης ιστός και τα υποκείμενα ξυλώδη στρώματα μαυρίζουν. Η μόλυνση κάποτε επεκτείνεται ώστε να περιβάλει μεγάλο μέρος του κλάδου, με αποτέλεσμα την αποξήρανση του επάνω τμήματός του.
Οι μολύνσεις γίνονται μέσω πληγών, π.χ. από παγωνιά ή ηλίαση, και ευνοούνται από συνθήκες υψηλής υγρασίας. Γι' αυτό η ασθένεια συχνάζει περισσότερο στα χαμηλά σημεία των κοιλάδων.
Στα αρχικό στάδια είναι δυνατό να αφαιρούνται οι μολυσμένοι ιστοί και να απολυμαίνεται η πληγή. Στην περίπτωση προχωρημένων μολύνσεων γίνεται αναγκαίο το κόψιμο ολόκληρων βραχιόνων. Στις παλιές φυτείες είναι σκόπιμο να γίνονται επαλείψεις (κορμών-βραχιόνων) με χαλκούχα μυκητοκτόνα κάπταν ή καπταφόλ, για αποφυγή ανάπτυξης των μυκήτων. Σαν προληπτικά μέτρα συνιστώνται ο καλός αερισμός της κόμης και η αποφυγή υπερβολικής υγρασίας. ,